Skänk pengar med ditt AB – slipp skatta

Man med present utdelning aktiebolag

Har du ett aktiebolag och vill ge bort pengar? Kanske till välgörenhet, eller som present till någon i familjen? Det kan du göra utan att behöva skatta för det.

Du kan alltid ta ut lön eller utdelning och sedan själv ge bort pengar i present, precis som vanligt, men då måste du skatta för pengarna i bolaget. Om du däremot ger bort rätten till utdelning så kan du skänka pengar – och slippa skatta.

Hur du ska göra beror lite på vem eller vad du vill skänka pengar till. Vill du stötta en organisation, eller ge julklappspengar till lillebror Kalle? 

Present till familjen

Om du ger bort pengar till en nära anhörig som är över 18 år så räknas gåvan som ”inkomst av tjänst”, och skattas hos den som får pengarna. Då slipper du sociala avgifter och avdrag för utdelningen i bolaget – en win-win för både dig och gåvotagaren. Läs mer om det här hos PWC.

Ge till välgörenhet

Om du vill skänka pengar till välgörenhet kan du också slippa skatta. Det gör du genom att ge bort rätten till framtida utdelning på dina aktier till ”allmännyttiga ändamål”. Du slipper skatta oavsett om du har börsnoterade eller onoterade aktier.

Det som krävs är dock att du ger bort utdelningen innan du själv kan disponera över den – alltså innan det beslutas om utdelning på bolagsstämman. Det gör du genom en registrering hos din bank eller Värdepapperscentralen (Euroclear Sweden). Då slipper du skatta för pengarna. Utdelningen överlämnas sedan genom en utdelningskupong. 

Låter det krångligt så hjälper vi dig gärna med det här.

Läs mer om att ge bort rätten till utdelning hos Skatterättsnämnden.