Bästa programmet för bokföring?

Bästa programmet för bokföring

Oavsett om du ska sköta ditt företags bokföring själv eller om du har anlitat en redovisningsbyrå kommer bokföringen att skötas i ett bokföringsprogram. Därför kan det vara bra att känna till programmen.

Din bokföring måste leva upp till vissa krav för att vara giltig. Därför får du inte använda vanliga kalkylprogram, som till exempel Excel, eftersom de inte loggar alla uppgifter. I stället bör du använda ett godkänt program avsett för bokföring. Många redovisningsbyråer erbjuder dig möjligheten att logga in i deras bokföringsprogram för att själv se över din ekonomi och bokföring (det gör till exempel vi) – då är det bra att ha ett hum om hur det fungerar. 

 

Vilket är det bästa programmet för bokföring?

Det finns olika bokföringsprogram på marknaden till olika priser och abonnemang. Vad som passar ditt företag bäst beror på dina behov och på vilken typ av verksamhet du har. Fyra av de största och mest populära är:

 

Fortnox

Ett webbaserat bokföringsprogram med fakturering och CRM som används av många redovisningsbyråer. Kallar sig ”Småföretagens bästa vän” och anses vara väldigt enkelt att använda. Fortnox har flera smarta funktioner – bland annat kan du skapa en fil med fakturabetalningar och ladda upp för betalning direkt i Internetbanken. På så vis slipper du knappa in varje faktura för sig. Vi på MT Accounting använder Fortnox och kan rekommendera det. Läs mer om Fortnox.

 

Visma

Vismas program och tjänster används av över 170 000 företag. Visma eEkonomi för fakturering och bokföring passar såväl dig som har enskild firma som dig som driver aktiebolag, med möjlighet att sköta bokföringen både på datorn, i surfplattan och i din smartphone. Ett uppskattat och välanvänt program. Läs mer om Visma.

 

SpeedLedger

Lättskött bokföringsprogram med drygt 30 000 användare, framför allt småföretagare och föreningar. Störst i Sverige på webbaserad bokföring och har fått flera utmärkelser för sin snabba utveckling. SpeedLedger bokföringsprogram kan kopplas ihop med din Internetbank så att du kan bokföra med direktkoppling till banken. Läs mer om SpeedLedger.

 

E-conomic  

Nordens ledande webbaserade bokföringsprogram. Används av över 90 000 företag – främst små och mellanstora verksamheter. E-conomic ger möjligheten att koppla inscannade verifikationer till bokföringen och har en gratis-app där du bland annat kan fakturera direkt i din iPhone. Man har även ett eget uppslagsverk för redovisning: e-copediaLäs mer om e-conomic

 

Gratisprogram?

Det finns även en rad gratisprogram för bokföring på nätet där Zervant är ett av de största med drygt 60 000 användare. Programmet är dock enbart gratis som bokföringsprogram för enskilda firmor och då ingår inte alla tjänster. Fakturering kan till exempel köpas till för en månatlig kostnad.

 

Så bokför du smart

Vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om de vanligaste skattefelen som nya företagare gör samt sammanställt svaren på de vanligaste frågorna vi får om bokföring. Vi har också skrivit om fördelar och nackdelar med att bokföra själv jämfört med att anlita en redovisningsbyrå – det kan du läsa här

 

Mer i bloggen:

Så drar du av utbildningar och kurser

Nya socialavgifter från 1 augusti 2015

Gymkort till anställda? – Så blir skatten

Starta eget i Lund? Så funkar det

Nu kan du lämna kontrolluppgifter löpande

Skänk pengar med ditt AB – slipp skatta

Värva en vän – och få betalt!